03 juli 2007

In the company of men

Regie & scenario : Neil LaBute (1997)

Twee zakenpartners en ex-klasgenoten vertrekken samen op zakenreis. Chad is een aalgladde klootzak en rabiaat vrouwenhater. Zijn vriend Howard is een emotioneel onstabieler persoon en is pas gedumpt door zijn vriendin. De beide mannen besluiten om wraak te nemen op het vrouwendom door een zo onschuldig mogelijk meisje uit te kiezen, haar langzaam met etentjes en gevlei te versieren en haar op het hoogtepunt van haar verliefdheid op zo wreed mogelijke wijze te dumpen. Ze komen Christine tegen : ze is mooi, verlegen en doof. De ideale prooi voor de twee mannen ...

Na het lezen van deze plot-samenvatting zou je kunnen denken dat het om een puberale komedie gaat à la Porky's of American pie. Niets van dat. LaBute heeft met zijn regiedebuut een enorm zwartgallige prent afgeleverd. Het Chad-personage (fantastisch vertolkt door Aaron Eckhart) is zonder enige twijfel één van de grootste klootzakken uit de filmgeschiedenis. De kijker die hoopt op een grijntje happy end komt bedrogen uit : de scène waarin Chad de waarheid vertelt aan Christine, is pikzwart en beenhard. En net dat maakt deze film zo sterk. Geen ruimte voor compromis, geen opening in het script die een catharsis mogelijk maakt voor de kijker. Een vlijmscherp portret van een wereld waarin geen plaats is voor emoties, maar waarin enkel de wet van de sterkste geldt. En net wanneer je denkt dat je al genoeg uppercuts te verwerken hebt gekregen, krijg je nog de bijzonder harde slotscène in je maag gesplitst (de existentiële en geluidloze schreeuw van Howard : "Listen to me !!!".

Zelden een film gezien die - louter door middel van dialogen (er komt geen enkele geweldscène voor in deze film) - zoveel gevoel van afgrijzen en verachting opwekte. Een absolute aanrader, maar te mijden door liefhebbers van chickflicks !

Geen opmerkingen: