14 augustus 2007

I cento passi

Regie : Marco Tullio Giordana (2000)

Het waargebeurde verhaal van Peppino Impastato, een jongeman die in de jaren '70 opgroeit in het kleine stadje Cinisi op Sicilië. Zijn familie heeft nauwe banden met de maffia. Tano Badalamenti is de plaatselijke maffiabaas en is nauw bevriend met de vader van Peppino. In een klimaat waarin niemand zijn mond durft te openen over corruptie en over de praktijken van de maffia, ontpopt Peppino zich tot een extreem-linkse activist. Hij richt een klein radiostation op en stelt er de activiteiten van Don Tano aan de kaak. Hij jaagt hiermee niet alleen de plaatselijke maffia in de gordijnen, maar ook zijn eigen familie. In 1978 komt Peppino om bij een explosie. De autoriteiten klasseren de zaak al snel als zelfmoord ...

De titel 'I cento passi' verwijst naar de afstand tussen het huis van de familie Impastato en dat van maffiabaas Don Tano : amper 100 passen. Het is tegelijk een metafoor voor de ijzeren greep die de maffia lange tijd had op het dagdagelijkse leven van de bevolking van Sicilië. De film is een moedig eerbetoon aan een jongeman die het lef had om de maffia te lijf te gaan met als enige wapen een kleinschalig en ironisch radioprogramma en die dit met zijn leven moest bekopen. Twee decennia na de feiten is gelukkig rechtvaardigheid geschied : de zaak Impastato werd heropend en de schuldigen werden veroordeeld.

I cento passi is een zeer a-typische maffiafilm. Geen geromantiseerd beeld van maffia-dons met gleufhoeden en machinegeweren, maar een schrijnende weergave van families die verscheurd worden door het nietsontziende maffiageweld. Eén en ander wordt strak en sober in beeld gebracht door de Milanese regisseur Giordana, die enkele jaren later een immens grote artfilm-hit zou scoren met het prachtige epos La meglio gioventù. De rol van Peppino wordt fantastisch vertolkt door Luigi Lo Cascio, afkomstig uit Palermo. Het feit dat Lo Cascio hiermee zijn filmdebuut maakt, bezorgt zijn acteerprestatie nog meer glans. Fans van La meglio gioventù kennen trouwens Lo Cascio in de rol van psycholoog Nicola Carati.

Geen opmerkingen: