14 augustus 2007

A way of life

Regie/scenario : Amma Asante (2004)

Het water staat Leigh-Anne aan de lippen : ze is een arme, alleenstaande tienermoeder in een sociale wijk van een troosteloos industrieel stadje in het zuiden van Wales. Na de zelfmoord van haar moeder staan zij, haar broer en diens vrienden alleen op de wereld. Elke dag is een overlevingsstrijd. Zo 'verkoopt' ze het lichaam van een nog jonger meisje aan een geile caféklant om haar eigen electriciteitsrekening te kunnen betalen. Het wordt voor Leigh-Anne steeds moeilijker om de sociale dienst ervan te overtuigen dat ze in staat is om haar dochtertje op te voeden. Wanneer ze op een dag haar Turkse overbuur ziet praten met haar sociaal assistente, is ze ervan overtuigd dat haar buurman - met wie ze op voet van oorlog leeft - erop uit is om haar dochter te laten wegnemen. Leigh-Anne en haar vrienden besluiten om de buurman een lesje te leren ...

In haar regiedebuut schetst de zwarte regisseuse Asante een asgrauw en zeer pessimistisch beeld van een generatie jongeren die vastzitten in het drijfzand van sociale ellende en die buitenlanders hiervan de schuld geven. Racisme als escapisme. Asante is zo mogelijk nog compromislozer dan de bekende 'sociale' regisseurs Ken Loach of Mike Leigh want toont geen greintje mededogen met haar eigen personages. Het is zeer gemakkelijk om een portret te schetsen van een arme tienermoeder, om medelijden met haar op te wekken en om het portret te besluiten met een halfzacht en hoopvol einde. Maar Asante bewandelt een minder voorspelbaar pad : Leigh-Anne is een racistische trut voor wie de kijker maar weinig sympathie kan opbrengen en die enkel in het samenzijn met haar dochtertje de gevoelens van wraak en haat even opzij kan zetten.

De eindbalans is dus pekzwart. Leigh-Anne en haar vrienden koesteren wel dromen voor de toekomst, maar schijnen op geen enkel moment in staat om hun dromen waar te maken. De kijker wordt geen happy-end gegund, maar blijft achter met een zware baksteen in de maag. Qua zwartgalligheid kan A way of life gerust naast Naked van Mike Leigh geplaatst worden.

Geen opmerkingen: