12 november 2007

The blob

Regie : Irvin S. Yeaworth Jr. (1958)

Het rustige stadje Downingtown in Pennsylvania. Steve en zijn vriendinnetje Jane zien een stuk meteoriet neervallen en gaan ernaar op zoek. Het brokstuk uit de ruimte wordt echter eerst gevonden door een eenzame oude man. In de meteoor zit een slijmerige substantie die zich aan de onfortuinlijke man vasthecht. Steve en Jane brengen de arme man naar de plaatselijke dokter maar de buitenaardse blubber blijkt te krachtig en vreet niet alleen de oude man op, maar ook de dokter en diens verpleegster. Steve en Jane trachten de politie te waarschuwen maar hun verklaringen worden op ongeloof onthaald (en op woede vanwege hun ouders). Maar wanneer de blubber opduikt in de bioscoop, breekt er paniek uit. Met man en macht probeert men het monster om het leven te brengen maar de blubber is niet kapot te krijgen. Totdat Steve op een idee komt ...

Wat zijn dit soort scifi-films uit de jaren '50 - gemaakt met een shoestring-budget en bestemd voor het popcornpubliek van een drive-in - toch onweerstaanbaar ! Er rammelt vanalles aan deze prent : de acteerprestaties zijn van een bedroevend niveau (Aneta Corsaut als Jane is even opwindend als een dweil) en het script is te gek om los te lopen. Wanneer uiteindelijk blijkt dat de boosaardige blubber niet tegen kou kan, wordt het ding ingevroren en zonder boe of ba op de Noordpool gedropt (een suggestie van de plaatselijke sherrif aan de President van de USA ...). Heerlijk !

De film was een onafhankelijke productie en werd door Paramount opgepikt om een double-bill te vormen met hun eigen productie I married a monster from outer space (Gene Fowler Jr., 1958). Toen echter uit screentests bleek dat de mensen eerder een kaartje kochten voor The Blob i.p.v. voor I married ..., besloot Paramount om vooral The Blob te promoten. Er werd zelfs geld gestoken in een heuse titelsong (uiteraard zeer campy), geschreven door een toen nog onbekende en jonge Burt Bacharach. Toch werd de film pas een echte hit toen hoofdacteur Steve McQueen uitermate populair werd in de TV-serie Wanted dead or alive.

McQueen kreeg de keuze : een eenmalige gage van 2.500 $ of 10% van de opbrengst van de film. McQueen zat krap bij kas en koos voor de éénmalige gage. Daar zou hij later spijt van krijgen, want de film bracht ruim 4 miljoen dollar op.

The Blob is uiteindelijk één van de betere scifi-flicks uit de jaren '50 gebleken en geniet een mooie cultstatus (getuige waarvan enkele verwijzingen in The Simpsons). Toch duurde het lang vooraleer de onvermijdelijke sequel er kwam. Larry 'JR Ewing' Hagman regisseerde in 1972 een vervolg (Beware ! The Blob aka Son of the Blob). In 1988 kwam er een remake onder regie van Chuck Russell. In 2004 kondigde Paramount Pictures aan dat er een nieuwe remake zou gemaakt worden in een productie van Scott Rudin. Door de overstap van deze laatste naar Disney, zitten deze plannen echter blijkbaar voorlopig in de vrieskast. Maar dat is dan ook de enige plek waar The Blob in toom gehouden kan worden !

Een heerlijke trailer :

Geen opmerkingen: