02 december 2007

La Mala Vita (Cahier - 01.12.2007)

De Balkan is en blijft toch een rare streek. De ethnische conflicten die er om de paar decennia uitgevochten worden, worden in krankzinnigheid enkel overtroffen door de films van Emir Kusturica. Het is de regio waarin Oost en West met elkaar botsen, waar zigeuners de karakteristieke volksaard mee bepalen en van waaruit de laatste tijd ook muziek doorsijpelt naar de Westerse podia. Bands zoals Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra, het succesvolle Gogol Bordello (twee jaar op rij op Pukkelpop), en de al even succesvolle Balkanbeatz-DJ's brengen een mix van traditionele Oost-Europese muziek, doorspekt met Westerse invloeden.

Zo ook La Mala Vita, een groep die een smeltkroes aan nationaliteiten vertegenwoordigt. Dat laat zich horen in de muziek : een ska-riedel gaat hand in hand met snelle gypsy-punk. Toch is het de Balkan-gekte die primeert. In een snel tempo wordt de ene song na de andere op het publiek afgevuurd. Je kunt het genre al dan niet leuk vinden, maar er valt zeker niet te ontkennen dat de nummers zeer strak gespeeld werden. Vooral de aanwezige dames konden de looks van de gladde frontman Mickael wel appreciëren en het gegil was dan ook niet van de lucht (wat de man al prompt een stuk minder cool maakte in de ogen van een aantal mannelijke cafébezoekers ...).

Het eindresultaat was een strak en enthousiast gespeeld concert dat voor het overige weinig Cahier-geschiedenis geschreven zou hebben, ware het niet dat het het laatste concert was dat werd vastgelegd door Roel. Merci, gast !

Geen opmerkingen: