Lady of deceit (aka Born to kill)
Regie : Robert Wise (1947)
Reno, Nevada. Sam heeft een zéér korte lont : hij heeft zijn oogje laten vallen op een zekere Laury. Wanneer hij haar in de armen van een andere man betrapt, vermoordt hij beiden. De lijken worden ontdekt door Helen, een kamergenote van Laury en recent gescheiden. Helen besluit om niet in de zaak betrokken te geraken en neemt de trein naar San Francisco om haar zus Georgia te bezoeken. Ook Sam zit op die trein, op de vlucht voor een mogelijk politieonderzoek. Het tweetal maakt kennis en zo wordt Sam voorgesteld aan Georgia. Het valt de charismatische en gladde Sam niet moeilijk om Georgia het hof te maken en haar te huwen, maar dit belet hem niet om ondertussen ook achter Helen aan te zitten. Eén en ander wordt complex wanneer de huisbazin van Laury een privé-detective heeft ingehuurd om haar moordenaar te klissen. Deze detective zit Sam op de hielen. Helen tracht de situatie naar haar voordeel om te buigen ...
Er valt wel één en ander aan te merken om deze film noir. De plot hangt nogal losjes aan elkaar en het tempo zit zeker niet altijd perfect. Het is ook een zeer a-typische film noir : meestal kan de kijker wel enige sympathie opbrengen voor het hoofdpersonage, niettegenstaande het feit dat dit meestal een cynische en harde figuur is. Maar voor de personages in Born to kill kun je werkelijk geen greintje sympathie opbrengen : Sam is een psychopatische geweldenaar, Helen is kouder dan een blok ijs en de privé-detective is enkel uit op geld. Georgia is een dom wicht en de huisbazin is zonder alcohol niet meer dan een hoopje ellende. Met zo'n gitzwarte karaktertekening is enkel een slechte afloop mogelijk.
Lawrence Tierney zet als Sam Wilde een akelige bruut neer, en dat kwam gevaarlijk dicht in de buurt van zijn eigen karakter. Zijn carrière begon veelbelovend maar Tierney liep talloze veroordelingen op, meestal wegens zijn veelvuldige (en geïntoxiceerde) betrokkenheid in bargevechten. Jarenlang zat zijn carrière in het slop en verdiende hij de kost als arbeider in New York. In de jaren '80 was er een kleine Tierney-revival met rolletjes in Gloria, Prizzi's honor, Reservoir dogs en in enkele TV-series. Maar ook deze gastrolletjes waren niet onbesproken : hij mocht éénmaal opdraven in Seinfeld als de vader van Elaine maar joeg de cast zodanig de schrik op het lijf (o.a. met een gestolen mes), dat het bij een eenmalige vertoning bleef.
Hij mocht ook opdraven voor enkele gastrolletjes in Star Trek Next Generation en Star Trek Deep Space Nine. Toen Tierney tussen de opnames door aan de jonge Wil Wheaton vroeg of hij football speelde en Wheaton ontkennend antwoordde, schold Tierney hem de huid vol : "What are you, some kind of sissy faggot ?" Tierney sprak ook de stem in van de winkeldetective bij de Simpsons-aflevering Marge be not proud (waarbij Bart betrapt wordt op het stelen van een computergame). Volgens de Simpsons-medewerkers was Tierney "the craziest guest star experience we ever had".
Sam (Tierney) haalt moordend uit, waarna Helen de lijken ontdekt :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten