27 mei 2008

Motorpsycho - Creature with the atom brain (Hof ter Lo - 27.05.2008)

Het concert van opener Creature With The Atom Brain was op zich niet slecht, maar viel toch lichtjes tegen t.o.v. het geschifte optreden dat ik er enkele jaren geleden van zag in de barruimte van Hof ter Lo. Gewikkeld in plasticfolie speelde CWTAB toen een schitterende set. De zompige rock van vanavond deed slechts op zeer zeldzame momenten denken aan de experimentele scherpte van weleer. Maar muzikale smaak heeft deze Antwerpse groep wel. Op de vraag wat de invloeden waren bij het opnemen van de laatste plaat 'I am the golden gate bridge', antwoordde frontman Aldo Struyf : "We listened to Barkmarket, Ween, Will Oldham, Can, Comets on Fire, Melvins, Radio Birdman, Beta Band, Sonic Youth, Wolf Eyes, Sun Ra, Feathers, the Who, Todd, Spoon, Espers, Pink Floyd … just good music." Mooi lijstje, Aldo !

Na Sonic Youth moet Motorpsycho de band zijn die ik het vaakst live heb gezien. Ik ben de tel al lang kwijt geraakt, maar het aantal concerten dat ik van deze Noorse band zag moet ondertussen in de dubbele cijfers lopen. De reden hiervoor is niet ver te zoeken : elk concert van Motorpsycho is iets unieks. Het bijwonen van concerten van Motorpsycho heeft ook een masochistisch randje. Niet zelden duren hun optredens minstens 150 minuten, waarbij de bandleden zich nauwelijks de moeite getroosten om even uit te rusten of om van een biertje te nippen. Laat staan dat aan het publiek enige rust gegund wordt ...

Deze marathon-traditie werd vanavond verdergezet (het concert duurde welgeteld 153 minuten en bevatte 15 nummers, een dikke tien minuten per nummer dus). Dat het concert een zeer intensieve trip zou worden, stond in de sterren geschreven. Tijdens het State X New Forms-festival eind vorig jaar (zie ook hier) werd immers een nieuw nummer gespeeld dat toen nog geen naam had en dat zou verschijnen op een nieuwe plaat die toen ook nog geen titel had. Dat nummer bleek achteraf de titeltrack te zijn van Little Lucid Moments, de zoveelste parel in het oeuvre van Motorpsycho. Een album dat slechts vier lange nummers bevat en voortborduurt op het vorige album (Black Hole/Blank Canvas).

Het valt dan ook niet te verwonderen dat de twee laatste platen nadrukkelijk aanwezig waren in de setlist. Verspreid over het concert zaten alle nummers van Little Lucid Moments (te weten Year zero, She left on the sun ship, The alchemyst en als eerste bisnummer de titeltrack). Uit Black Hole/Blank Canvas kregen we versies te horen van No evil, Kill devil hills en Triggerman. Opvallend aanwezig was ook het Trust Us-album (met Superstooge, Mantrick muffin stomp, Taifun en de klassieker Vortexsurfer die als laatste bisnummer het concert besloot). Aangezien Trust Us misschien wel mijn favoriete Motorpsycho-album aller tijden is, kon mijn geluk niet op.

Potverdorie, het was weer trippen tijdens deze geweldige killer-set. Ik sloot regelmatig mijn ogen om me compleet te kunnen onderdompelen in de weergaloze psychedelica-sound van één van de beste live-groepen ter wereld. Er vallen moeilijk hoogtepunten aan te duiden. De ganse set was ijzersterk en viel bij voorkeur als één vloeiende trip te beleven. De temperatuur steeg gaandeweg tot ondraaglijke hoogtes, met een zeer wakke zak tot gevolg. Hoe bassist Bent Sæther en gitarist Hans Magnus Ryan er in deze hitte in slaagden om ruim twee en een half uur het beste van zichzelf te geven, is me een raadsel. Het feit dat dit duo al ruim vijftien jaar bedreven is in het geven van dit soort marathon-concerten, zal daar wel niet vreemd aan zijn. De nieuwe drummer Kenneth Kapstad, die nog maar sedert vorig jaar lid is van de band, heeft heel wat minder ervaring met deze lange sessies, ziet er na enkele maanden van concerteren al super-afgetraind uit en zweette zich vanavond de pleuris. Drummen bij Motorpsycho : het is niet iedereen gegeven.

Voor de volledigheid nog even de setlist, waarvan ik een copie heb weten weg te plukken op het altijd interessante setlist-forum. Grappig overigens dat Motorpsycho een afgekapte en weggegooide hand kribbelde op hun 'Hantwerpen'-setlist. De mannen kennen hun pappenheimers !

Setlist :

1. Upstairs/downstairs (uit Let them eat cake)
2. Superstooge (uit Trust us)
3. No evil (uit Black hole/Blank canvas)
4. Mantrick muffin stomp (uit Trust us)
5. She left on the sun ship (uit Little lucid moments)
6. Triggerman (uit Black hole/Blank canvas)
7. Year zero (uit Little lucid moments)
8. Bedroom eyes (uit Phanerothyme)
9. Watersound (uit Timothy's mother)
10. Taifun (uit Trust us)
11. Heartattack mac (uit Angels & daemons at play)
12. Kill devil hills (uit Black hole/Blank canvas)
13. The alchemyst (uit Little lucid moments)
----------------
14. Little lucid moments (titeltrack Little lucid moments)
----------------
15. Vortexsurfer (uit Trust us)

1 opmerking:

RAf zei

misschien moeten we dan gewoon maar eens gaan drummen bij motorpsycho ...

Schitterend concert inderdaad en ook een heel goede nieuwe CD.