Vakantielectuur
In het Zuid-Franse Le Thoronet heb ik - onder het genot van frisse pils, goed gezelschap en een stralende zomerzon - de volgende boeken met veel plezier verslonden :
Li Ang : De vrouw van de slachter (1983)
Taiwan. Een jonge vrouw doodt haar man en snijdt hem vakkundig aan stukken, een techniek die ze van hem heeft afgekeken : hij was immers varkensslachter. Op koele wijze beschrijft de dissidente schrijfster Li Ang hoe het zover is kunnen komen. Hoe de jonge vrouw voor een paar pond vlees werd uitgehuwelijkt aan een bruut. Hoe ze jarenlang verkracht en vernederd werd. Hoe de dorpsgemeenschap de andere kant opkijkt en laat begaan. Een pijnlijke aanklacht tegen de onderdrukking van de vrouw in de Taiwanese samenleving. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij een vrouw in de jaren '30 in Shanghai haar man van zijn ledematen ontdeed.
Yukio Mishima : Drie verhalen (1956-1961-1963)
Drie kortverhalen van de hand van de Japanse grootmeester. Vooral het eerste kortverhaal (Rouw om het vaderland - Yukoku) maakt grote indruk. Daarin verhaalt Mishima over de laatste uren in het leven van de jonge luitenant Takeyama, voordat die op 28.02.1936 samen met zijn echtgenote ritueel zelfmoord pleegde, enkele dagen na het mislukken van een militaire opstand van enkele idealistische officieren. Het zijn uren van zinnelijk genot, van pure liefde en van onwrikbare trouw. Als je weet dat Mishima op het einde van zijn leven op het fanatieke af dweepte met patriottisme en oude waarden en zelf seppuku pleegde, laat Rouw om het vaderland zich lezen als een vooruitspiegeling op de zelfmoord van de auteur zelf.
Patricia Duncker : De Foucault hallucinatie (1996)
Een Engelse student uit Cambridge doctoreert over de Franse schrijver Paul Michel en diens relatie tot de Franse filosoof Michel Foucault. Onder impuls van zijn vriendin gaat hij op zoek naar Michel, die na de dood van Foucault (gestorvan aan aids in 1984) in de vergetelheid en in krankzinnigengestichten belandde. De student komt Michel op het spoor en beleeft samen met hem een surrealistische zomer. Dit debuut van de Britse docente Duncker is een literair huzarenstukje dat op intrigerende wijze feiten en fictie met elkaar verstrengelt. Het historische icoon Foucault wordt vernuftig gelinkt aan een zeer indrukwekkend fictief personage : de bandeloze schrijver/rebel Paul Michel. Een heerlijk stukje literatuur.
Jerzy Kosinski : Stappen (1968)
In korte schetsen - variërend van een halve tot enkele pagina's - neemt de Pools-Amerikaanse auteur Kosinski zijn lezer mee op een reis door een bizar universum van extreme menselijke verhoudingen. Koele studies van perverse verlangens, van afstandelijkheid, van wreedheid. Het ene venijnige weerhaakje na het andere. Zoals een recensent terecht opmerkte : "Reading Kosinski's Steps feels a little like witnessing the birth of a sexual predator. It is a collection of unbelievably creepy little allegorical tableaux done in a terse elegant voice that's like nothing else anywhere ever. Grab a copy, wrap a fish hook in a small ball of dough, swallow whole, and enjoy the sensation."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten