20 juli 2009

Vakantielectuur in Ribes


Een week doorgebracht in het kleine Ribes, neergeplant in het Franse Ardèche-departement. Gelegen vlakbij Joyeuse en beheerd door een zekere Monsieur Joly : met zo'n conglomeraat aan positivo-naamwoorden kon het niet meer stuk. Met de tong op de buis enkele cols bedwongen, waaronder de mooie Col de Meyrand en de redelijk korte maar zeer lastige Côte de Serre de Tourre (hellingspercentages tot 12 % ...) langs de Gorges de l'Ardèche.


Avondlijke gesprekken over de eindigheid van het heelal, conductie versus convectie, onreine gedachten over Annelies Beck en andere ongein werden versterkt door enkele bidons roséwijn en de onvermijdelijke pilsener Export "33". Tussen de lichamelijke en geestelijke prikkels door toch nog de kans gezien om enkele boeken gelezen te krijgen.





De Culturele Revolutie vormt een turbulente maar traumatische periode in de recente Chinese geschiedenis. De periode vlak erna (1978-1982), toen de teugels voor het eerst enigszins werden gevierd, gaf een opleving in de Chinese literatuur te zien. De meeste verhalen die in deze jaren werden gepubliceerd, hebben de donkere dagen van de Culturele Revolutie en de voorzichtige hoop van de nadagen tot onderwerp. De vier korte verhalen van Wang Meng - eind jaren '80 overigens minister van cultuur in China - worden gekenmerkt door een zeer expressieve stijl en zijn eerder impressies dan verhalen. Dit in contrast tot de sobere stijl van de hierin opgenomen novelle "De tijd gaat verder" van Wang Anyi. Zeer opmerkelijk in dit laatste verhaal is een gedurfd gevoel van heimwee naar het gevoel van samenhorigheid dat tijdens de Culturele Revolutie heerste. Een pleidooi om vast te houden aan het enige goede dat de Tien Bittere Jaren hadden opgeleverd.





De Nederlandse bankier Hans van den Broek woont in New York ten tijde van 9/11. Vlak daarna verlaat zijn vrouw hem samen met hun zoontje, waarna hij twee jaar in het Chelsea Hotel verblijft. Op zoek naar een nieuw bestaan in een land waar hij zich niet langer thuis voelt, vindt hij geborgenheid tussen de immigranten die cricket spelen in de stadsparken. Tijdens één van deze wedstrijden ontmoet hij Chuck Ramkissoon en er ontstaat een gedeelde droom om de stad zijn eerste echte cricketveld te geven. Maar Chuck streeft ook minder onschuldige dromen na ... Geweldige bestseller van de hand van Joseph O'Neill. Geboren in Ierland, opgegroeid in Nederland, advocaat in London en nu woonachtig in New York : O'Neill verweeft zijn eigen achtergrond op schitterende wijze in een aparte kijk op the American Dream. Enkele schimmige figuren (met Chuck op kop), een associatief heen-en-weer springen op de tijdslijn en een vlijmscherpe analyse van een huwelijk (en een maatschappij) in crisis maken dit boek tot een must. De liefde voor cricket is een bonus.





In de nacht van 1 op 2 juli 1950 brandt het Gouden Paviljoen - een eeuwenoude en beroemde Zen-tempel in Kyoto - tot de grond toe af. Een jonge priester-leerling van de tempel heeft de brand veroorzaakt. Zijn plan om nadien zelfmoord te plegen faalt. Hij wordt gearresteerd en bij het proces komen de motieven van de dader aan het licht ... De gecontesteerde Japanse auteur Yukio Mishima (1925-1970) greep dit nieuwsfeit aan om een gefictionaliseerde versie van de feiten in een roman te gieten. In een zeer barokke stijl schetst Mishima een aangrijpend portret van de jonge Mizoguchi, een lelijke en stotterende student die geobsedeerd raakt door het om zijn schoonheid vermaarde heiligdom. Seksuele frustraties, eenzaamheid, ontgoocheling in de tempelprior Dosen, vriendschap met de cynische bedrieger Kashiwagi (die zijn klompvoet-handicap aanwendt om vrouwen te misbruiken) en de dominante schoonheid van het Gouden Paviljoen : in lyrische zen-passages wordt omschreven hoe dit alles in het onvermijdelijke uitmondt. Eén van de hoogtepunten uit het oeuvre van Mishima.

Geen opmerkingen: