19 september 2009

Brussels Jazz Orchestra (De Singer - 18.09.2009)

Hoewel bigband-jazz eerder geassocieerd wordt met glad entertainment dan met jazz als intellectuele kunstvorm, heeft het genre met Duke Ellington toch maar mooi één van de grootste componisten van de twintigste eeuw afgeleverd. En ook tijdens het fijne concert dat vanavond in De Singer werd verzorgd door het zestienkoppige ensemble Brussels Jazz Orchestra onder leiding van bandleider Frank Vaganée, werd af en toe bewezen dat het genre meer te bieden heeft dan vlotte swing, afgewisseld met een eindeloze reeks solo's van de bandleden.

Om Vaganée zelve te citeren : de setlist werd opgevat als "BJO's finest". Allemaal composities die geschreven werden door of voor het ensemble zelf. Een prominente plaats in de setlist werd ingenomen door de Vlaamse componist/trompettist Bert Joris, van wie maar liefst vier nummers werden gebracht. Naast het ingetogen "Innocent blues" toonde hiervan vooral "Magone" zich als een muzikale ontdekkingsreis. Het is de titeltrack van het gelijknamige album van het Bert Joris Quartet uit 2007 en zal tevens in een nieuwe versie in januari 2010 opgenomen worden door het BJO in samenwerking met Joris.

Het BJO is een echt mannenbastion. Het waren dan ook ironisch genoeg twee vrouwelijke composities die voor mij het hoogtepunt van het concert vormden. Na de intermissie werd de show gestolen door een compositie van het enige vrouwelijke bandlid van BJO : pianiste Nathalie Loriers. Haar "Neige" verscheen recent op haar eigen CD "Moments d'éternité" en kreeg een nieuw arrangement van BJO-collega Lode Mertens. Een fantastisch nummer dat volop gebruik maakte van het rijke potentieel van een big band. Hetzelfde kan gezegd worden van het nummer "Under the rose" van de Japanse componiste Sakiko Masuda. Het nummer won afgelopen zomer op het Gent Jazz Festival de finale van het Brussels Jazz Orchestra International Composition Contest. Naast een mooie geldprijs leverde dit voor Masuda de bijkomende beloning op dat het BJO het nummer op regelmatige basis in haar setlists opneemt. Gelukkig voor het talrijke publiek was dat ook vanavond het geval.

Het BJO toonde zich vanavond als een goed geöliede jazzmachine die - louter middels enkele handgebaren van Vaganée en enkele kleine hoofdknikjes en oogcontacten her en der - haar naam als één van de betere bigband-ensembles volledig waarmaakte. Een mooi uitgekiende en afwisselende setlist zorgden voor voldoende variatie en de obligate solo's gingen niet vervelen. Een fijn jazzavondje en een verdiende pluim op de hoeden van Masuda en Loriers.

Setlist :
1. Uppers and downers (Bert Joris)
2. Innocent blues (Bert Joris)
3. Under the rose (Sakiko Masuda)
4. Cafe Sieste (Pierre Devret)
5. Potion (Pierre Devret)
6. The lizard game (Bart Defoort)
7. Neige (Nathalie Loriers)
8. Magone (Bert Joris)
9. Mr. Dodo (Bert Joris)
10. Hoppin' around (Dieter Limbourg)

Geen opmerkingen: