Snelfilm 8
(N)Iemand (Patrice Toye - 2008)
Een veertiger die met een identiteitscrisis kampt, neemt een drastische uitweg. Intiem en stijlvol portret.
Antichrist (Lars Von Trier - 2009)
Een jong koppel rouwt na de dood van hun zoontje. Geen streepje licht of hoop te bekennen in deze topzware prent. Nooit eerder doopte Von Trier zijn pen in zo'n zwarte inkt.
Bashing (Masahiro Kobayashi - 2005)
Een jong meisje - als vrijwilligster naar Irak getrokken en daar gedurende enige tijd gijzelaar - wordt na haar thuiskomst door het Japanse thuisfront uitgespuwd. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Shah-re ziba (The Beautiful City) (Asghar Farhadi - 2004)
Schitterende fabel uit Iran over leven en dood en over zelfopoffering. Een jongeman tracht te verhinderen dat zijn vriend wordt geëxecuteerd maar wordt voor een moeilijke keuze geplaatst. Het open einde stelt het morele vraagstuk nog scherper.
Blood Diamond (Edward Zwick - 2006)
Een opportunistische diamanthandelaar komt in conflict met zijn geweten tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone. Degelijk Hollywood-product.
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (Larry Charles - 2006)
Het Borat-typetje levert best wel wat aardige grappen en grollen op, maar het blijft fragmentarische scetch-humor. Vooral in het Roemeense dorpje Glod kon men er niet echt mee lachen.
Buffalo Soldiers (Gregor Jordan - 2001)
Voor de val van de Berlijnse Muur hebben enkele Amerikaanse soldaten - gekazerneerd in West-Duitsland - zich gespecialiseerd in gesjacher op de zwarte markt. Een film die een gevoelige snaar raakte en aanvankelijk als anti-Amerikaans werd bestempeld.
Caché (Michael Haneke - 2005)
Een welstellend koppel in Parijs wordt geterroriseerd door anoniem verzonden videobanden. Langzaam maar zeker wordt een gruwelijk geheim uit het verleden van de man blootgelegd.
Children Of Men (Alfonso Cuarón - 2006)
In de nabije toekomst wordt de mensheid getroffen door onvruchtbaarheid. Totdat een zwanger tienermeisje opduikt. Een uitgebluste activist tracht haar in veiligheid te brengen. Grimmige prent met efficiënte fotografie.
5 X 2 (François Ozon - 2004)
Het relaas van een relatie in omgekeerd chronologische volgorde. Van echtscheiding naar eerste flirt. Een soort Irréversible dus, maar dan zonder geweld en verkrachting. Een typische Franse blabla-film is het resultaat.
Crank (Mark Neveldine & Brian Taylor - 2006)
Een gangster wordt ingespoten met een dodelijk gif dat in gang schiet zodra zijn adrenaline-niveau daalt. Kan hij zich lang genoeg oppeppen om zichzelf te redden ? Lekker flitsende actieflick.
Crónicas (Sebastián Cordero - 2004)
Een populaire latino-journalist uit Miami laat zich in Ecuador meeslepen door een verhaal over een plaatselijke kinderverkrachter/seriemoordenaar. Maar zijn verlangen naar een persoonlijke triomf brengt rechtvaardigheid in het gedrang.
Das Experiment (Oliver Hirschbiegel - 2001)
In het kader van een sociologisch experiment wordt een groep mannen ingedeeld in bewakers en gevangenen. Maar al snel loopt het rollenspel volledig uit de hand en verdwijnt het beschavingslaagje als sneeuw voor de zon. Gebaseerd op een waar gebeurd experiment.
De Helaasheid Der Dingen (Felix Van Groeningen - 2009)
Populaire verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst dat door zowel goede karaktertekening als door schitterende productie-aankleding steeds de juiste snaar raakt, zonder in gemakkelijke clichés omtrent een marginaal milieu te vervallen.
Pirates Of The Carribean : Dead Man's Chest (Gore Verbinski - 2006)
De Pirates-franchise is en blijft immens lucratief. Ondanks de knappe CGI en het obligate rollercoaster-gevoel is deze prent toch te lang en de plot nodeloos ingewikkeld.
Die Hard 4.0 (Len Wiseman - 2007)
Verstand op nul en alle remmen los wanneer John McLane het moet opnemen tegen een cyber-terrorist. Compleet over the top, en zo hoort het ook.
Elementarteilchen (Oskar Roehler - 2006)
Het controversiële boek van Michel Houellebecq over twee compleet verschillende broers laat zich niet zo eenvoudig in een film gieten, zoals ook blijkt uit deze niet meer dan redelijk verdienstelijke poging.
Factotum (Bent Hamer - 2005)
Het alter-ego van Charles Bukowski fladdert heen en weer tussen talloze jobs, kroegen, paardenraces en relaties. Geweldige rol van Matt Dillon.
Getting Home (Yang Zhang - 2007)
Een man tracht zijn belofte aan een werkmakker na te komen : diens lijk naar zijn geboortedorp brengen indien hij zou overlijden. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zoals blijkt uit deze zwarte Chinese komedie, die bij wijze van onconventionele roadmovie het Chinese platteland in kaart brengt.
Go With Peace Jamil (Omar Shargawi - 2008)
Bloedwraak en familie-eer drijven de driftige Jamil en enkele allochtone families in Scandinavië tot drastische maatregelen. Een zeer intense film over de onmacht om een door fanatisme bepaalde spiraal te doorbreken.
Grizzly Man (Werner Herzog - 2005)
Herzog slaagt erin om van de video-opnames van Timothy Treadwell - een man die zich het lot van de grizzlyberen aantrok en in hun midden leefde totdat hij door een beer werd verscheurd -een indringend portret van een immer rusteloze en complexe ziel te maken.
Honeydripper (John Sayles - 2007)
Rond de jaren '50 tracht een bareigenaar in het landelijke Alabama het hoofd boven water te houden. Een groots opgezet concert van een populaire zanger moet de meubelen redden. Een warme film vol goede blues.
Howl's Moving Castle (Hayao Miyazaki - 2004)
Nog maar eens een hoogtepunt uit de Ghibli-studio's van Miyazaki. Laat je onderdompelen in de wondelijke fantasie-wereld van Miyazaki, waar de sky the limit is. Betoverend mooi.
Inglourious Basterds (Quentin Tarantino - 2009)
Tarantino scheert opnieuw hoge toppen in deze topfilm. Ook voor hen die een beetje kennen van filmgeschiedenis, vallen er talloze verwijzingen te scoren. De spanningsopbouw in de proloog is fenomenaal sterk. Schitterende rol van Christoph Waltz als de opportunistische kolonel Hans Landa.
Junebug (Phil Morrison - 2005)
Een verfijnde handelaarster in hedendaagse kunst uit Chicago maakt kennis met haar aanstaande schoonfamilie, een landelijke en disfunctioneel gezin. Al snel is het evenwicht in het gezin zoek. Leuke film voor een indie-circuit.
Kiss Of Death (Barbet Schroeder - 1995)
Het kapsel van David Caruso was nooit roder en het personage van Nicolas Cage nooit ééndimensionaler dan in deze straight-to-VHS film. Een crimineel tracht zijn leven opnieuw op het juiste spoor te brengen maar die ene laatste klus zal hem zuur opbreken.
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling - 2004)
Leuk fantasy-avontuurtje voor het hele gezin, waarin Jim Carrey ouderwets loos mag gaan als de meedogenloze Olaf, die het gemunt heeft op het familiefortuin van zijn pas wees geworden neefjes en nichtjes.
Machuca (Andrés Wood - 2004)
Onder het bewind van Salvador Allende raken een rijk bourgeois-jongetje en een arme jongen uit de sloppenwijken bevriend. Maar de militaire coup in 1973 van Augusto Pinochet maakt een einde aan een periode van socialistische dagdromerij en naïeve vriendschappen. Aanrader !
Of Human Bondage (John Cromwell - 1934)
Een artistiek aangelegde en gevoelige medische student raakt verstrikt in de netten van een verleidelijke dienster. Een dramatische knipperlichtrelatie is het gevolg. De dienster raakt aan lager wal en dreigt de medicus mee te nemen in haar val. Ongewone rol voor Bette Davis.
Once Upon A Time In The Midlands (Shane Meadows - 2002)
Een kleine crimineel keert terug naar zijn geboortewijk en tracht zijn ex opnieuw voor zich te winnen. Zeer matige en ongelijke sociale schets, waarin het talent van Robert Carlyle volledig niet tot zijn recht komt.
Overlord (Stuart Cooper - 1975)
Zeer curieuze cultfilm. Tijdens WO II wordt een jongeman opgeroepen en klaargestoomd voor de strijd. Ingenieuze mix van lowbudget-film en stock-footage. Poëzie op pellicule.
Personal Velocity : Three Portraits (Rebecca Miller - 2002)
Zoiets wordt nogal snel als vrouwenfilm afgeschilderd : in drie aparte hoofdstukken worden portretten van drie getroebleerde vrouwen getoond. Zeer goede acteerprestaties maar een tikje zwaar op de hand om tot het einde te boeien.
Red Road (Andrea Arnold - 2006)
Schitterend langspeelfilmdebuut van Arnold, die in 2003 al een Oscar won met haar kortfilm Wasp. Een alleenstaande vrouw bekijkt dag in dag uit beelden van bewakingscamera's in een sociale achterbuurt van Glasgow. Dan duikt plots een gezicht uit haar verleden op. Zeer grimmig en rauw maar onweerstaanbaar sterke film.
Shooter (Antoine Fuqua - 2007)
Een voormalige scherpschutter wordt het slachtoffer van een groots opgezet complot, waarbij hij aangeduid wordt als zijnde schuldig aan een moordpoging op de president. Compleet ongeloofwaardige plot, die er in feite niet veel toe doet.
Shooting Dogs (Michael Caton-Jones - 2005)
De surrealistische waanzin van de genocide in Rwanda in 1994, gezien door de ogen van een uitgebluste priester en een idealistische jonge dokter. Veel medewerkers aan de film verloren zelf familieleden tijdens de genocide. Ongeacht de kwaliteit van de film zal niemand onbewogen blijven.
Waking Life (Richard Linklater - 2001)
Zeer ambitieus project (voor de ene arty farty, voor de andere uitmuntend indie-materiaal). Een jongeman flitst heen en weer tussen droom en werkelijkheid en voert allerhande gesprekken over existentiële vragen. Eerst gefilmd en geknipt en daarna omgevormd tot animatie.
Takva : A Man's Fear Of God (Özer Kiziltan - 2006)
Een bescheiden en devoot man maakt promotie in de plaatselijke moskee. Zijn nieuwe job doet zijn geloof echter wankelen en drijft hem langzaam maar zeker naar waanzin.
Thank You For Smoking (Jason Reitman - 2005)
Nu rokers meer en meer gemarginaliseerd worden, is het aan de gladde lobbyist Nick Naylor - spreekbuis voor een grote tabaksfirma - om roken opnieuw populair te maken. De rol van deze cynische opportunist is op het lijf van Aaron Eckhart geschreven.
Stargate : The Ark Of Truth (Robert C. Cooper - 2008)
Het SG1-team bindt de finale strijd aan met de gevaarlijke Ori. Uitsluitend voor volgers van de Stargate-serie.
The Ghost Ship (Mark Robson - 1943)
Een jongeman neemt dienst als onderofficier op een vrachtschip, maar ondervindt al snel dat de kapitein lijdt aan een groeiende vorm van paranoia en waanzin. De rest van de bemanning weigert echter om de onderofficier te geloven. Leuke chiller uit de RKO-stal.
The Man From Elysian Fields (George Hickenlooper - 2001)
Een gedesillusioneerde auteur boort een nieuwe bron van inkomsten aan door als gigolo te fungeren voor een verveelde dame die gehuwd is met een succesvol auteur. Amusante bijrol voor Mick Jagger.
The Wind That Shakes The Barley (Ken Loach - 2006)
Loach kan zijn revolutionair vuur nog eens kwijt tegen de achtergrond van de Ierse vrijheidsstrijd in de jaren '20. Aangrijpend en sterk vertolkt drama dat in het laatste half uur wel een tikje verzandt in omstandige demagogie.
Thirteen (Catherine Hardwicke - 2003)
Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar het lijkt me dat het opvoeden van een rebellerende puberdochter geen sinecure is. Dat ondervindt ook Holly Hunter aan den lijve in deze prent wanneer haar brave dochter plotsklaps in contact komt met seks, drugs en kleine criminaliteit.
Tiger Bay (J. Lee Thompson - 1959)
Sterk filmdebuut van een jonge Hayley Mills als jong meisje dat sympathiseert met een matroos die in een opwelling zijn overspelige vriendin vermoordde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten