28 maart 2010

Roadburg - The Sore Losers - Gipsy On The Rocks (Cahier - 27.03.2010)

Een jong en geïnteresseerd publiek dat de nodige respect betuigt aan drie jonge en ambitieuze bands : er is hoop voor de toekomst en geen enkele reden om nog langer te malen over de zogenaamde malaise in het kleinere clubcircuit dat buiten de gesubsidieerde evenknie tracht te overleven, zolang er op de branie van jong geweld geen maat staat.

De ene band doet dat al wat conservatiever dan de andere. Zo bewandelt het Noordkempische Gipsy On The Rocks de geijkte paden van seventies-rock. Niks mis mee, zeker niet indien één en ander goed ingespeeld is en met enthousiasme gebracht wordt. Absolute uitschieter was een song die door frontvrouw Hanne werd aangekondigd als een slow en die een uitstekende lap bluesrock was.

Aan de vooravond van hun deelname aan de Rockrally-finale bewees The Sore Losers waarom ze tot de laatste stage van die bekende talentenjacht waren doorgedrongen. Snedig en vet, scherp en snel. En om El Presidente (voorzitter van de organiserende club) te citeren : een band met een hoog Twin Peaks-gehalte. Vooral de bebaarde gitarist deed hem denken aan "die ene gast die altijd zijn vrouw aftroefde". Laten we het maar als een compliment beschouwen. Het hoogste schavotje zat er op de Rockrally nét niet in, maar laat dat de pret niet drukken. Good stuff.

Afsluiter Roadburg legde de lat veruit het hoogst. Het probleem met hoge latten is dat je er soms niet overgeraakt. Maar als het wel lukt, is de sky the limit. De gekte van The Galacticos - met wie de groep enkele bandleden deelt - in conflict met de sérieux van compositorisch vrijpostige progrock. Mijlenver verwijderd van de eerder traditionele aanpak van de twee eerste bands, maar minstens even interessant.

1 opmerking:

Unknown zei

Bij Roadburg kan ik je op muzikaal vlak wel volgen. Daar zaten soms hele leuke/idillische?/sferische? stukken tussen. Maar op de delen met zang knapte ik toch af. Die klonk vaak ronduit vals.

The Sore Losers zijn inderdaad echt wel goed. Ze hadden voor mijn part het hoogste schavotje wel verdiend.
Zeker de bridge in 'Guilding Hand' is geniaal.