22 januari 2011

Misia (Warande - 20.01.2011)

De Portugese fadista Mísia bracht vanavond een interessant tweeluik dat volledig opgebouwd was rond haar laatste dubbelalbum "Ruas", uitgebracht in 2009.

In het eerste deel van het concert ("Lisboarium") neemt Mísia het publiek mee op een tocht door Lissabon, thuisstad van de fado. De kus van geliefden in de kleine straatjes, de karakteristieken van de diverse stadswijken, de ervaringen van een inwijkelinge uit de voormalige Portugese kolonie Kaapverdië, ... : middels de klassieke fado roept Mísia het gevoel van 'saudade' op, een soort van nostalgische heimwee. Ze is sober gekleed in een zwarte jurk en speelt de rol van de strenge en getormenteerde fadista. Gelukkig voorziet ze de nummers uitgebreid van commentaar. Sobere begeleiding door akoestische bas, viool, Portugese gitaar en viola.

De tweede helft getuigt van grote durf. In "Tourists" gaat Mísia immers op zoek naar nummers van over de hele wereld die de sfeer en het gevoel van fado ook kunnen oproepen. Dit levert enkele verrassende covers op die ik niet altijd even geslaagd vond, maar die wel pleiten voor de open blik waarmee Mísia haar genre wil beoefenen en vernieuwen. Zo durft deze fadista het aan om "Love will tear us apart" te coveren, en zelfs "Hurt" van Trent Reznor (vooral gekend door de uitgebeende versie van Johnny Cash). Het Engels van Mísia is niet al te best en haar door lichte bronchitis aangetaste stembanden hebben moeite met deze covers, die bij mij de wenkbrauwen af en toe serieus deden fronsen. De Gentse gitarist Dirk Jans begeleidde deze nummers met scherpe feedback-uithalen op zijn electrische gitaar. Voorwaar een zeer onverwachte invalshoek tijdens een fado-concert. Beter geslaagd waren de versies van "Pour ne pas vivre seul" (bekend geworden door de Egyptisch-Franse zangeres Dalida) en van een Napolitaans nummer dat door merg en been ging. In dit tweede deel komt Mísia het podium op als toeriste, met koffer en vrijetijdskledij. De zeer omstandige uitleg bij de nummers is opnieuw van de partij. Het sobere bisnummer (enkel begeleid door Portugese gitaar) bevestigde de klasse van deze dame, die m.i. met enkele covers de bal serieus missloeg maar die wel bewees verder te durven kijken dan haar fado-neus lang is.

2 opmerkingen:

bert zei

“Hurt” was inderdaad niet goed, maar de versie van “Love will tear us apart” vond ik wel zeer oké.

Ook het nummer van Mexicaanse Chavela Vargas. Bekend uit films als Babel, Frida en verschillende van Almodobar. Moet je eens uit checken; bv. ‘piensa en mi’, ‘Luz de luna’ of de volledige youtube mix.

Peter Prong zei

Bedankt voor de tip !