25 oktober 2011

7 Zuma 7 (Effenaar - 21.10.2011)

Je zult er tevergeefs naar zoeken in meteorologische archieven, maar een handjevol getuigen zal het met overgave bevestigen : op vrijdag 3 december 1999 raasde een orkaan door Hoogstraten en het oog van die storm lag op Vrijheid 84. En zoals alle orkanen had ook deze een naam : 7 Zuma 7. Dit stonercombo uit Eindhoven blies op die avond alles en iedereen omver in Cahier de Brouillon. Naast een paar plaatselijke muziekliefhebbers was ook een busje Hollanders naar Hoogstraten afgezakt omdat die avond de toenmalige bassist Arjen Rienks zijn laatste concert met 7 Zuma 7 speelde. Voorwaar een memorabele avond.

7 Zuma 7 bestond slechts vijf jaar (1995-2000) en bracht één album uit ("Deep Inside"). Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de Effenaar was het gezelschap echter bereid om het oude materiaal nog eens af te stoffen voor een éénmalig concert. De Eindhovense muziektempel was flink volgelopen voor dit feestje en er hing duidelijk electriciteit in de lucht van de broeierig warme zaal.

Uiteindelijk werd het geduld van het publiek beloond. Het viertal maakte zijn opwachting in blitse pakjes, die speciaal voor de gelegenheid werden gemaakt. Niet in het minst wellicht omdat de buikjes van zanger Jerry van Eijck, gitarist John Peate en drummer Jacco van Rooij niet meer in de glitterpakjes van weleer pasten... Op basgitaar trad vandaag de nog altijd slanke Nick Sanders aan, de originele bassist van het eerste uur. De volledig originele groepsbezetting dus, die gedurende vijf kwartiertjes de glorietijden van weleer deden herleven. De afbeelding van een brullende tijgerkop op de torso van zanger Jerry deed vanaf de aftrap het beste vermoeden. De tekening deed me trouwens denken aan de oude Britse jeugdfilm Sammy's Super T-shirt, doch dit geheel terzijde.

Herinneringen nemen soms een loopje met de waarheid. En wanneer we af en toe aan de toog nog eens terugblikken op dat geweldige concert in de Cahier in 1999, zal enige zin voor overdrijving zeker niet veraf zijn. Ruim tien jaar later staat het album Deep Inside echter nog steeds als een huis en de nummers uit dat iconische album (zoals Mirrorman, Over & Over & Over, Heroin Chic en One at a time) kunnen op enthousiaste herkenning van het publiek rekenen. Natuurlijk waren de gitaarsolo's niet de beste ter wereld, maar de vocalen van zanger Jerry en vooral van bassist Nick klonken nog uitstekend. Een verrassend snedige en gebalde set van een dik uur, zoals een potig rockconcert hoort te zijn. Besloten werd met een cover van The Seeker, een bekend nummer van The Who ("I won't get to get what I'm after till the day I die"). En daarna toch lichtjes grijnzend huiswaarts gekeerd, blij dat de aangedikte herinnering van dat concert van elf jaar geleden onaangeroerd gebleven is.


Setlist :

1. Shotgun
2. Velvet slide
3. Heroin chic
4. Hot stuff
5. Over & Over & Over
6. Johnny Quicksand
7. One at a time
8. Mirrorman
9. Blue T.S.
10. Diamonds 2000
-----
11. Acid manic
12. An instant cool
13. Crawling
14. The seeker

Geen opmerkingen: