21 april 2012

Race Horse Company : Petit Mal (Warande - 20.04.2012)

Het Finse gezelschap Race Horse Company debuteerde in 2010 met de voorstelling "Petit Mal" : een soort van anti-circus dat alle clichés van het genre compleet overboord gooit. Op de achtergrond weerklinkt muziek van Joy Division en DJ Shadow. Maar het is toch vooral het rustig voortkabbelende "Highlands" van Bob Dylan (afkomstig uit diens album "Time Out Of Mind" uit 1997) dat meermaals als rode draad door deze voorstelling geregen wordt.

Tijdens de voorstelling maken de drie actoren gretig gebruik van een amalgaam aan attributen dat schijnbaar achteloos op het podium gesmeten werd. Als drie kwajongens die zich amuseren met rotzooi op een slecht onderhouden speelveldje, trachten ze elkaar de duvel aan te doen. Autobanden, rubberen ballen, planken, ... : alles fungeert in een bizar ballet van acrobatie, stuntwerk en wrange humor. En telkens weer dat hypnotiserende Highlands als relativerend contrapunt.

Ik kan me wel vinden in de volgende omschrijving die op de webstek van het gezelschap te lezen valt : "Petit Mal's building blocks are black humour and collisions. The traditional form, poetry and soft movement of contemporary circus are challenged through randomness, dream-like logic and the menace of violence. Petit Mal is a part of our disintegrating culture and world."

Niet alle humor was even geslaagd maar de bedrieglijke eenvoud waarmee sommige acts werden uitgevoerd was soms toch verbluffend. Een verademing t.o.v. het clichématige "wat-is-het-allemaal-gezellig-en-spannend"-sfeertje dat in een gewoon circus hangt. Eerder drie slackers die zich uit verveling wat amuseren met rotzooi. Dat het clichébeeld van de circusdirecteur - hoge hoed, rode pandjesjas - ook even in de zeik werd gezet, was een leuk surplus. Het slotakkoord - een inventieve uitbeelding van een luchtballon - getuigde van poëtische schoonheid. Een niet geheel feilloze maar verfrissende benadering van het circus-genre.



Geen opmerkingen: