10 mei 2012

Muziekacademie De Noorderkempen : Hoogstraten live (Cahier - 09.05.2012)

Onze ouders hebben nog meegemaakt hoe rock 'n roll werd verguisd en als des duivels werd beschouwd. Die Elvis met zijn diabolische heupbewegingen ! Die Beatles met hun infernale lange haren ! Maar heden ten dage kun je je als jongmens zonder problemen scholen in die verdorven muziek, en dat zelfs met de steun van je ouders ! Zoals bijvoorbeeld aan de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen. O tempora, o mores ...

In Cahier de Brouillon werd door deze Academie een showcase georganiseerd om de leerlingen de kans te geven op een podium hun ding te doen. Het repertoire bestond vooral uit covers van overbekende nummers uit de pop- en rockgeschiedenis. Van Jimi Hendrix tot Amy Winehouse, van U2 tot Nirvana, van Guns 'n' Roses tot de Red Hot Chili Peppers, van Cage The Elephant tot zelfs Django Reinhardt ... : het kwam allemaal aan bod met wisselend succes. Ene Filip Bollaert, een Bruggeling met blijkbaar enige verdienste in de wereld van de lichte muziek en behept met een bizar gevoel voor humor, praatte en zong het geheel aan elkaar.

Het voelde vreemd aan om klassiekers uit de rockgeschiedenis - die erom smeken om met passie en met onchristelijke bewegingen gespeeld te worden - afgelezen te zien worden van een blad papier of een partituur. Maar het kan de leerlingen bezwaarlijk aangewreven worden dat zij vooral focussen op techniek. Een goede basistechniek is een platform dat als basis moet dienen voor een meer intense beleving. Of uit deze lichting leerlingen iemand kan doorbreken, is compleet irrelevant en zal voor de meeste leerlingen er ook nauwelijks toe doen. Laat deze mensen gerust volop plezier beleven aan hun muziek. Ikzelf heb jammer genoeg nooit de kans gekregen/gegrepen om een instrument te leren bespelen en kan dus enkel met enige jaloezie kijken naar deze leerlingen. Dat sommigen een beetje door de mand vielen - wellicht gehinderd door teveel zenuwen - doet er dan ook weinig toe. In de toekomst nog veel speelplezier aan allen toegewenst !

Geen opmerkingen: