29 september 2014

Primitive (Claire Croizé/Action Scénique) (Prinsenpark Retie - 28.09.2014)Choreografe Claire Croizé (van gezelschap Action Scenique) verlaat met haar stuk 'Primitive' de klassieke contouren van het theatergebouw en trekt de natuur in. De jonge beeldende kunstenaar Jozef Wouters ontwierp een tribune, die voor de gelegenheid werd neergepoot in het provinciaal domein Prinsenpark in Retie.

Terwijl de avondschemering invalt op een prachtige Indian Summer-avond, neemt het publiek plaats op de tribune en betreden drie jonge dansers (José-Paulo dos Santos, Youness Khoukhou en Radouan Mriziga) als gladiatoren het centrale speelvlak, dat zich vlak voor de neus van de toeschouwer bevindt. De drie dansers zijn constant in interactie met elkaar en het hoogtepunt van de voorstelling wordt al snel geserveerd : een soort van huppel-choreografie waarbij de drie dansers een cirkel vormen en waarbij telkens één van hen de cirkel tracht te doorbreken om solo op 'avontuur' te gaan.

De avond-geluiden van een insluimerend bos (een zachte bries door het gebladerte, kwakende eenden in de verte) en het geschuifel van de voeten van de dansers op de bosgrond vormen de enige soundtrack bij de voorstelling, slechts enkele malen onderbroken door rocksongs van bedenkelijk allooi (die ik dankzij Shazam kon identificeren als zijnde afkomstig van de Thaise rockband Modern Dog).

Al bij al was dit geen al te sterke voorstelling, die vooral zijn kracht diende te halen uit de locatie. Laat dezelfde voorstelling plaatsvinden in een klassieke theatersetting, en het beestje zou mager uitvallen. Doordat de performance plaatsvond op een bosgrond en er derhalve weinig of geen complexe grond-choreografie aan te pas kon komen, stootten de dansers op een beperkt rayon van 'staande' choreografieën.Geen opmerkingen: