23 april 2015

Jefta Van Dinther : Grind (Kuub - 22.04.2015)De Zweeds-Nederlandse choreograaf Jefta Van Dinther werkte voor de voorstelling "Grind" samen met licht-designer Minna Tiikainen en sound-engineer David Kiers. Het concept : de toeschouwer in verwarring brengen door minimalistische bewegingen te combineren met duisternis en aangepast geluid. Op die manier de 'normale' perceptie van beweging/licht/geluid te vermengen tot een 'nieuwe' perceptie.

De zintuigen van de toeschouwer worden wel degelijk aangetast. Zeker in het begin van de voorstelling die zich enkele minuten in volstrekte duisternis afspeelt, wat best een angstaanjagend gevoel oplevert in combinatie met de duistere techno-muziek. Wanneer de duisternis plaats maakt voor obscure schemering, hebben de ogen moeite om zich te focussen op de uitgepuurde bewegingen van Van Dinther, en op dat moment is er wel degelijk sprake van een ontregelde perceptie in hoofde van de toeschouwer.

Gaandeweg komen er meer lichteffecten bij, worstelt Van Dinther met een eindeloos lange stroomkabel en worden er felle strobo-effecten bovenop gegooid. Maar op dat moment heeft de voorstelling al veel van zijn prille sterkte ingeboet en is de performance afgegleden naar een gimmick. Jammer, want het begin was ijzersterk.Geen opmerkingen: