16 april 2016

Tangled Horns : The Day Before Record Store Day (Cahier - 15.04.2016)

Avontuurlijk rondzwerven en exotische reizen ondernemen zijn pas écht volmaakte ervaringen als je achteraf een thuis of een einddoel vindt. Misschien een ietwat rare introductie om het te hebben over een concert van de sympathieke heren van Tangled Horns, maar zo voelt het nu bij dit rock-combo wel aan : ze lijken na veel omzwervingen gearriveerd te zijn op een goede plek, waar ze zich thuisvoelen.

En aan omzwervingen geen gebrek. Denk ik alleen al maar terug aan de woelige geschiedenis van The Stitch (de band waarin het merendeel van de Horns-leden in het verleden hun ding deden). Toen was het ook al zoeken naar de juiste plek. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de lancering - een tiental jaar geleden - van The Stitch 2.0 aan de zijde van A Brand (klik) ? Ik was er toen lyrisch over, maar voor de band-leden was het duidelijk geen thuiskomst. Eerder een tijdelijke en krampachtige passage op een afgelegen eiland.

Maar nu lijkt als in de plooi te vallen. En dat straalt op één of andere manier af van de groepsleden tijdens een concert. Dit is hun ding, dit is hun passie. Aan muzikale ervaring ontbrak het nooit (de groepsleden ademen muziek) en nu lijkt ook de kruiding van het Horns-gerecht eindelijk wat het moet zijn. Het concert was stomend, zweterig, hard, passioneel. En als een gepatenteerde Beatles-fan kon ik de strakke versie van Come Together ook wel smaken. Helaas diende bassist Raf verstek te geven en werd Bert ter elfder ure als vervanger opgeroepen. Hij kweet zich zeer degelijk van zijn taak, but there's only one Fist (no offence, Bert).

Daags voor Record Store Day was het op die manier een aangenaam weerzien met de heren, in het bijzonder met drummer Kris 'Monster' Martens, met wie ik ooit talloze bier-overgoten leuter-sessies heb gehouden aan de toog van ons geliefde Cahier. Naar aanleiding van RSD bracht de band een 7" uit (Delta). Daarop covers van Hard Time Killin' Floor Blues (Skip James) en van Come On In My Kitchen (Robert Johnson). De legendarische blues-pionier Johnson zou - volgens een kleurrijke legende - ooit zijn ziel aan de duivel verkocht hebben op één of andere cross-road. De leden van Tangled Horns hebben dan misschien hun ziel wel niet aan de duivel verkocht, maar ze zijn op het muzikale kruispunt wel de juiste weg ingeslagen.


Setlist :
- Momentum
- Heavy rain
- Monolith
- Strong is the shield
- Charcoal
- Megalith (+ Come together)
- Monument 
- Stone dead
-----
- Come on in my kitchen

Geen opmerkingen: