19 november 2016

Viktor Lazlo : 3 Femmes (De Warande Kuub - 18.11.2016)

In retrospect is het me eigenlijk niet geheel duidelijk waarom ik dit concert heb opgenomen in mijn Warande-abonnement. Misschien wel simpelweg uit nieuwsgierigheid naar wat er geworden is van Viktor Lazlo. Want laten we wel wezen : toen ze in de jaren '80 met nummers als "Breathless" en "Sweet, soft and lazy" bekendheid verwierf,  etaleerde ze vocale klasse, gecombineerd met een stijlvolle en prikkelende schoonheid. Vanavond werd al snel duidelijk dat zij - op 56-jarige leeftijd - nog altijd klasse en schoonheid op overschot heeft, toen ze - elegant gekleed in een prachtige jurk van Franck Sorbier - het podium betrad. Maar dat bleek helaas niet garant te staan voor een onvergetelijke avond.

Ze toert ondertussen al een tijdje de wereld rond met het programma "3 Femmes", een ode aan drie grootheden uit de vocale jazz : Billie HolidaySarah Vaughan en Ella Fitzgerald. Ze wordt hierbij bijgestaan door gitarist Olivier Louvel, contrabassist Gilles Coquard en pianist Michel Bisceglia. Met een repertoire van onsterfelijke jazz-klassiekers, de warme stem van Lazlo en de intieme band-bezetting waren alle ingrediënten aanwezig voor een knusse avond. Aan het enthousiasme van Lazlo lag het alvast zeker niet. Veel interactie met het publiek tussen de nummers door (en zelfs een dansje met een fortuinlijke houten hark die op de eerste rij zat). Met dat Kempense publiek leek ze een zekere verwantschap te voelen (ze studeerde ooit in Mol en fietste naar eigen zeggen ooit veel in de streek rond).

De kapstok van de drie jazz-diva's werd echter helaas niet voldoende aangekleed. De geest van Holiday waarde eigenlijk zelden of nooit rond. Gelet op het feit dat het stemgeluid van Lazlo compleet niet verwant is aan het unieke geluid van Lady Day, is deze vaststelling op zich niet verwonderlijk. Fitzgerald (en dan vooral diens befaamde scat-zangtechniek en andere stemband-capriolen) kwam daarentegen wel meer aan bod. Lazlo bleek in "Them there eyes", "Mister Paganini" en "One note samba" goed de virtuoze stem-technieken van Fitzgerald te beheersen, hoewel niet altijd mooi synchroon met het tempo van de begeleidingsband.

Aan de ondersteuning door Coquard op contrabas en Bisceglia op piano viel weinig af te dingen. Degelijk spel zonder meer. Het was echter gitarist Louvel die in negatieve zin opviel en een paar songs met een knullige intro de nek omwrong. Zoals bijvoorbeeld bij 'Autant d'étoiles' (een Franse versie van 'So many stars', een nummer van Sérgio Mendes dat bekend werd door de vertolking van Sarah Vaughan). Louvel leidde het nummer in met een lange solo op een saz (een Turks snaarinstrument), een solo die echter nergens naartoe ging en die eerder leek op het eindeloos lang stemmen van het instrument. Ook was het jammer om vast te stellen dat de versie die Lazlo neerpootte van de onverwoestbare klassieker "My funny valentine" nog niet tot aan de enkels reikte van de versie van pakweg Chet Baker, omdat haar frasering nooit helemaal juist leek te zitten en ook emotioneel weinig diepgang vertoonde.

Meerdere schoonheidsfoutjes dus, maar het was zeker niet altijd kommer en kwel. Zoals bijvoorbeeld bij het wondermooie "What are you doing the rest of your life ?" (een nummer waarvan de muziek geschreven werd door de Franse componist Michel Legrand en dat door Vaughan onsterfelijk werd gemaakt). En ook de songs van de grote Duke Ellington kwamen goed uit de verf : "Sentimental mood", "I ain't got nothing but the blues" en vooral "Don't get around much anymore". Dit laatste nummer was voor mij zonder twijfel hét hoogtepunt van de avond. Helaas werd deze intens mooie bisser nog gevolgd door "Promised land", de recent verschenen nieuwe single van Lazlo die geschreven werd door pianist Bisceglia. Een mooie boodschap van hoop, echter verpakt in een suikerzoet arrangement.

Een concert met zowel hoogtepunten als dieptepunten dus. Maar toch vind ik het jammer dat niet ik - i.p.v. de houten hark - een kans kreeg om een dansje te placeren met de prachtvrouw die Lazlo toch nog steeds is.


Setlist :
1. I cover the waterfront
2. I get a kick out of you
3. Sentimental mood
4. I ain't got nothing but the blues
5. Loverman
6. Just one of those things
7. Autant d'étoiles
8. They can't take that away
9. For all we know
10. The man I love
11. Solitude
12. Them there eyes
13. What are you doing the rest of your life
14. Mister Paganini
15. My funny valentine
16. Misty
17. Lullaby of Birdland
18. One note samba
19. Don't get around much anymore
20. Promised land

Geen opmerkingen: